NOS NieuwsAangepast

Meer haattweets na 'minder'-incident

Het aantal negatieve tweets over Marokkanen is na 19 maart gestegen van 22 naar 978 per dag. Dat blijkt uit een onderzoek van het Meldpunt Discriminatie Internet.

Op 19 maart scandeerden de aanhangers van PVV-voorman Geert Wilders dat ze minder Marokkanen in Nederland willen.

Rifapen

Tussen 1 januari en 18 maart vonden de onderzoekers 1717 tweets die negatief waren over Marokkanen. In de periode 19 maart tot 19 mei waren dat er 59.717. Op het hoogtepunt op 22 maart werd 4.489 keer in negatieve zin getwitterd over Marokkanen.

Zo worden Marokkanen op Twitter uitgemaakt voor kutmarokkanen, bontkraagjes, rifapen en zandnegers.

De woorden 'minder minder minder Marokkanen' kwamen na 19 maart het meeste voor en wel 58.759 maal in negatieve zin. De onderzoekers concluderen dat het 'minder minder minder'-incident heeft geleid tot een overmaat aan negatieve uitingen over Marokkanen.

4 mei

Het Meldpunt Discriminatie Internet onderzocht ook uitingen over Joden in de periode voor en na 4 mei. In totaal werden 4.011 tweets gevonden die negatief waren of waarin discriminerende benamingen voorkwamen. De meest gebruikte discriminerende aanduidingen voor Joden zijn KK Joden, kutjoden en vieze joden.

In de vijftien dagen voorafgaande aan Dodenherdenking waren er 170 haattweets per dag. In de dagen erna zakte dat naar 97 per dag.

Opvallend was volgens de onderzoekers de piek in het aantal negatieve uitingen op 20 april. De geboortedag van Adolf Hitler leverde 931 antisemitische tweets op.

Verruwing

In het algemeen constateert het Meldpunt Discriminatie Internet een flinke verruwing op het medium. "Schelden, beledigen, bedreigen en discrimineren is de norm geworden".

Basisscholen zouden volgens het Meldpunt 'goed gedrag op internet' moeten opnemen in hun lespakket.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl