NOS NieuwsAangepast

Einde papieren treinkaartje per 9 juli

Het papieren treinkaartje gaat nu echt verdwijnen. De overheden en consumentenorganisaties zijn het na jaren onderhandelen eens geworden: het papieren kaartje is met ingang van 9 juli niet meer verkrijgbaar.

Wie toch met de trein wil reizen en geen ov-chipkaart wil aanschaffen kan een chipkaart voor eenmalig gebruik kopen. De reis wordt dan 1 euro duurder. Dat is omdat de productiekosten van een chipkaart hoger zijn dan die van een papieren kaartje, zegt het Nationaal OV-Beraad.

In- en uitchecken

De eenmalige chipkaart is te koop bij een automaat of een NS-servicebalie. Net als bij de ov-chipkaart moet een reiziger met de eenmalige chipkaart in- en uitchecken.

Als een reiziger niet incheckt is zijn vervoersbewijs niet geldig. Als hij niet uitcheckt kan hij niet overstappen naar een andere spoorvervoerder.

Vanaf augustus wordt in- en uitchecken ook om een andere reden onvermijdelijk: de NS wil het aantal stations met gesloten poortjes dan langzaam uitbreiden. Alleen met een chipkaart kun je dan nog het perron op.

Oplossing

Over de afschaffing van het papieren treinkaartje is jarenlang onderhandeld. Het kabinet wilde afschaffing pas toestaan als er een oplossing was bedacht voor het dubbele opstaptarief dat reizigers betalen als ze met verschillende vervoerders reizen.

Die oplossing is er nu. Reizen over een langere afstand met meerdere vervoerders wordt per 25 juni iets goedkoper.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl