NOS NieuwsAangepast

Teeven: Italië moet doortastender

Staatssecretaris Teeven vindt dat Italië vluchtelingen uit Eritrea veel beter moet controleren. Hij heeft de indruk dat de Italianen hun buitengrens niet op orde hebben en dat ze de Eritreeërs bijna nooit registreren.

De staatssecretaris heeft er vanochtend nog over gepraat met de Italiaanse minister van Justitie. Die zei dat Italië al het mogelijke doet, maar Teeven zet daar vraagtekens bij.

Volgens de staatssecretaris moet Italië doortastender optreden. "Als ze dat niet doen, is dat de bijl aan de wortel van het Europese asielsysteem." Veel van de Eritreeërs reizen door naar Nederland. De staatssecretaris luidde daar vorige week de noodklok over.

Tenten

Teeven herhaalde vandaag dat het aantal asielzoekers in Nederland moet worden teruggedrongen. "Als het in dit tempo doorgaat, moeten we binnen drie tot vier weken tenten gaan opzetten," zei Teeven.

Volgens hem zijn er dan niet genoeg leegstaande kazernes en scholen meer. Behalve aan jeugdinrichtingen denkt hij nu ook aan gevangenissen als mogelijke opvangplekken.

Europees verband

De Kamer moedigde de staatssecretaris aan de problemen zoveel mogelijk in Europees verband aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl