NOS NieuwsAangepast

iTunes kwetsbaar voor hackers

Het muziekprogramma iTunes kampt met een beveiligingsprobleem, waardoor iTunes-wachtwoorden te onderscheppen zijn. Dat zegt een Nederlandse beveiligingsonderzoeker tegen Tweakers.net.

Het probleem speelt wanneer iemand op zijn computer muziek koopt met iTunes of zijn iPhone of iPad via iTunes activeert. Hackers kunnen het lek misbruiken als hun slachtoffer op hetzelfde, onbeveiligde wifi-netwerk zitten als zijzelf.

Het wachtwoord wordt niet versleuteld, waardoor hackers het eenvoudig kunnen meelezen. Mac-gebruikers van iTunes krijgen een beveiligingswaarschuwing; Windows-gebruikers niet.

Apple ID

Wie muziek koopt via iTunes, doet dat met zijn Apple ID. Een Apple ID geeft echter ook toegang tot de dienst iCloud, waarin veel Apple-gebruikers contactgegevens, afspraken en e-mails hebben opgeslagen. Dat maakt het beveiligingslek extra gevaarlijk.

"Dit is een beginnersfout, of met opzet", zegt de beveiligingsonderzoeker, Mark Loman, tegen Tweakers. "Inlichtingendiensten als de NSA kunnen hierdoor eenvoudig alle communicatie met iCloud onderscheppen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl