NOS NieuwsAangepast

Wilders knipt ster uit vlag Europa

PVV-leider Wilders heeft in een toespraak in Brussel nogmaals de redenen opgesomd waarom Nederland uit de Europese Unie moet stappen.

Om zijn standpunt te onderstrepen knipte Wilders vervolgens een ster uit een meegebrachte Europese vlag. De ster staat volgens Wilders symbool voor Nederland.

Hij wil de ster mee terugnemen naar Nederland en "teruggeven aan de Nederlandse bevolking". "Deze ster krijgen ze nooit meer van ons terug."

Internationale belangstelling

De PVV hield de manifestatie in Brussel met het oog op de Europese verkiezingen van donderdag. Wilders noemde de EU "een gedrocht dat ons vooral geld kost".

De PVV-leider had aan internationale belangstelling geen gebrek. Er waren filmploegen uit heel Europa en zelfs Japan. "Hij is een machtsfactor, daarom zijn we hier", aldus de Japanse journalist.

Wilders wil in het Europarlement een blok vormen van euro-sceptische partijen. Daar zijn zeven partijen voor nodig. Wilders heeft volgende week woensdag, na de verkiezingen, een eerste bijeenkomst met gelijkgestemden.

Perfectie en eenheid

Overigens meldt de Europese Unie zelf op internet dat het aantal sterren niks te maken heeft met het aantal lidstaten. Het getal twaalf is indertijd gekozen omdat het staat voor perfectie en eenheid.

Toen de vlag in 1955 werd gekozen had de Raad van Europa vijftien lidstaten.

"Ik weet dat er minder sterren zijn dan lidstaten, maar is dit is symbolisch de Nederlandse ster die hier wappert in Brussel. Wij willen Brussel niet, wij willen de Europese Unie niet."

Nederlandse vlag

Aan het einde van zijn betoog duwde Wilders de verknipte vlag uit zicht. "Wat mij betreft mag deze vlag nu weg."

In plaats daarvan haalde hij een Nederlandse vlag tevoorschijn. "Wij zijn trots op onze eigen Nederlandse vlag. Onder die vlag willen we handeldrijven met al die andere Europese landen, net zoals Zwitserland dat nu doet."

Wilders zei dat hij van plan was de ster in zijn kamer te hangen, maar dacht er ook nog over na om hem symbolisch aan een Nederlandse burger te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl