Het Thaise leger heeft de krijgswet afgekondigd, naar eigen zeggen "om de rechtsorde te bewaren". Het is een nieuw hoofdstuk in de crisis die het land al maanden in zijn greep houdt.

De maatregel houdt in dat de Thaise krijgsmacht de volledige zeggenschap krijgt over het handhaven van de orde. Het leger benadrukt dat er geen sprake is van een staatsgreep. "Paniek is niet nodig", werd gezegd in een verklaring op televisie. "Mensen kunnen hun normale leven blijven leiden."

Regering

De regering was vooraf niet ingelicht over het besluit van het leger. Volgens de minister van Justitie is dat echter geen probleem. "Het is goed dat het leger de veiligheid van het land in de gaten houdt", zei hij tegen het persbureau Reuters. Volgens hem heeft de overheid nog steeds de volledige macht.

De regering is voor een spoedzitting bijeen op een geheime locatie in Bangkok. Later vandaag zijn de ministers ontboden door het leger. De verwachting is dat de militairen dan het aftreden van de regering zullen eisen.

De spanningen in Thailand zijn weer opgelopen sinds begin deze maand, toen een rechtbank premier Shinawatra tot aftreden dwong. Er zijn geregeld gevechten tussen tegenstanders en aanhangers van de regering. Vorige week vielen daarbij in Bangkok nog doden.

Tv-zenders

Het Thaise leger dreigde na de gevechten in Bangkok al dat het zou ingrijpen als de strijdende partijen hun conflict niet vreedzaam kunnen beslechten. Dat heeft het leger nu dus gedaan. Volgens Thaise media hebben militairen al enkele tv-zenders en krantenredacties overgenomen.

STER reclame