Zeker een half miljoen computers in meer dan honderd landen zijn besmet geraakt met het kwaadaardige computerprogramma Blackshades, zegt de FBI. Volgens de Amerikaanse veiligheidsdienst FBI werd Blackshades sinds 2010 verkocht aan duizenden hackers.

De afgelopen dagen werden in zestien landen meer dan honderd mensen opgepakt, omdat ze verdacht worden van het verspreiden van Blackshades. Honderden computers, telefoons, harde schijven en USB-sticks werden in beslag genomen.

Volgens de FBI werkt een van de makers van Blackshades mee aan het wereldwijde onderzoek.

Syrische dissidenten

Met het programma kan een hacker de computer van andere mensen overnemen en bijvoorbeeld meekijken met de webcam of de toetsaanslagen vastleggen. Blackshades kan ook bestanden van slachtoffers versleutelen en pas na betaling weer toegankelijk maken.

Het kwaadaardige programma zou in 2012 gebruikt zijn om Syrische dissidenten aan te vallen. Ook zijn er vorig jaar data gestolen van tientallen Franse bedrijven.

Blackshades is populair onder hackers, omdat het goedkoop is. Volgens technologiebedrijf Symantec werd het programma de laatste tijd steeds populairder en steeg daarom de prijs van een licentie van 30 naar 70 euro.

STER reclame