Een zwaargewonde jonge bruinvis is in Harderwijk succesvol geopereerd. Het dier kan na maandenlange intensieve verzorging naar verwachting binnenkort terug naar zee.

In februari spoelde de bruinvis aan op het strand bij het Belgische Koksijde. Hij was aangevreten door een ander dier, hoogstwaarschijnlijk een vos. Het zoogdier had onder meer flinke wonden in de zij.

Dag en nacht

De bruinvis was sterk vermagerd en leek het niet te gaan redden. Het dier werd overgebracht naar de stichting SOS Dolfijn in Harderwijk. De verwondingen waren zo ernstig dat hij de eerste weken niet zelfstandig kon zwemmen. Vrijwilligers van de stichting hebben de bruinvis dag en nacht ondersteund in een opvangbassin.

De wonden werden met een speciale honingzalf verzorgd. Maar er waren complicaties. Zo bleek dat bij een vin twee kleine stukjes bot naar buiten staken. Een gespecialiseerde dierenarts heeft die botjes succesvol verwijderd, een unicum in Nederland.

Dat de vinnen iets zijn ingekort, lijkt de bruinvis niet te deren. "Hij verblijft samen met een aantal gestrande bruinvissen in een bassin, maar we zien eigenlijk geen verschil in zwemgedrag tussen hem en de andere dieren", zegt een woordvoerder van SOS Dolfijn.

STER reclame