NOS Nieuws Politiek Aangepast

Rutte: actie Wilders risicovol

In de rel met Saudi-Arabië over de stickeractie van PVV-leider Wilders staat er voor Nederland veel op het spel. Dat zei premier Rutte afgelopen avond in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De premier benadrukte dat Wilders' actie banen op het spel zet in Nederland.

Zaterdag werd bekend dat Saudi-Arabië strafmaatregelen tegen Nederland overweegt. De Saudiërs zijn woest omdat Wilders eind vorig jaar groene stickers liet drukken met daarop in het Arabisch de tekst: "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De Koran is gif." Hij gebruikte daarbij ook de vlag van Saudi-Arabië.

"Beneden alle peil"

Rutte stelde voorop dat in Nederland vrijheid van meningsuiting geldt, "een groot goed, waar Wilders zeer ruimhartig gebruik van maakt". De premier benadrukte tegelijkertijd dat hij de actie van Wilders "beneden alle peil" vindt.

De stickeractie kan volgens Rutte zeer schadelijk zijn voor de handelsbelangen. "Het gaat echt om banen die hiermee op de tocht komen te staan. Als het niet lukt dit conflict te de-escaleren loop je risico's."

Rutte zei ook dat Nederland er belang bij heeft een goede relatie te onderhouden met landen in de regio. "We proberen, bescheiden, een rol te spelen in het vredesproces in het Midden-Oosten."

Timmermans

De premier sprak zijn steun uit voor minister Timmermans van Buitenlandse Zaken, die eerder in tv-programma Buitenhof zei dat hij binnenkort naar Saudi-Arabië reist om de schade te beperken voor Nederland.

Eerder liet de premier ook al weten dat hij de uitspraken van Wilders "bizar en verwerpelijk" vindt en dat de Nederlandse regering meermaals duidelijk aan Riyad heeft laten weten er niet achter te staan.

STER reclame