Groningen ten koste van AZ in EL

FC Groningen gaat Europa in. Dan hebben we het weliswaar over de 'bescheiden' tweede voorronde van de Euopa League, maar de vreugde in de volle Euroborg, waar de thuisploeg AZ met 3-0 versloeg, was er niet minder om.

Het eerste duel van de play-off was geëindigd in 0-0. In Groningen kwam AZ sterk uit de startblokken, met als enig resultaat een gevaarlijk schot van Markus Henriksen. Doelman Esteban tikte de bal knap uit de benedenhoek. De thuisploeg zat in de verdrukking, totdat de Alkmaarse verdediging met twee presentjes kwam. Twee keer werd er beroerd uitverdedigd en beide keren profiteerde FC Groningen optimaal: Tjaronn Cherry en Hans Hateboer schoten knap raak.

Kruit verschoten

AZ bleek zijn kruit te hebben verschoten en het was in de eerste helft bijna nog mooier geworden voor de noordelingen. Kort voor rust had Richairo Zivkovic moeten scoren, maar op twee meter van het doel raakte hij de bal maar half.

Groningen probeerde de Alkmaarders na rust onder druk te houden. Dat lukte redelijk, een serieus Alkmaars offensief kwam er niet. En de keren dat AZ wel tot een echte aanval kwam, was de Groningse counter die volgde gevaarlijker. Bij een zo'n counter besliste Chery op aangeven van Hateboer met een schot laag in de hoek het duel.

De thuisploeg nam wat gas terug - het publiek niet - en terwijl de wave door het stadion ging, kwam AZ vaker in de buurt van het vijandelijke doel. Het leverde niks op en het feestje van de Groningensupporters werd niet meer verstoord.