FC Dordrecht naar eredivisie

FC Dordrecht is gepromoveerd naar de eredivisie. Dat deed de ploeg ten koste van Sparta Rotterdam. Het eerste duel in Rotterdam was geëindigd in 2-2, de tweede ontmoeting eindigde in een 3-1 overwinning voor de thuisclub.

Sparta-doelman Ricardo Kieboom zal met weinig plezier aan aan het duel terugdenken. De jonge vervanger van Khalid Sinouh liet na vijf minuten een schot van Funso Ojo door de vingers glippen: 1-0.

Niet veel later hield hij aan een botsing met ploeggenoot Pieter Nys een bloedende hoofdwond over. Uiteindelijk moest hij daardoor kort voor rust naar de kant. Zijn vervanger Roy Kortsmit kreeg meteen de 2-0 om zijn oren: hij was kansloos op een kopbal van de van Sparta gehuurde Paul Gladon.

Gevecht

Kortsmit tikte kort na rust een strafschop van Jeffry Fortes uit de hoek, waarna Mimoun Mahi met een beheerst schot de spanning weer in de wedstrijd bracht: 2-1. Er ontspon zich een spannend gevecht, met een aanvallend Sparta en Dordrecht dat regelmatig counterend voor gevaar zorgde.

Het dichtst bij een doelpunt was Johan Voskamp. De Spartaan lepelde de bal oog in oog met keeper Warner Hahn over het doel. In een hectische slotfase was er nog een tweede gele kaart voor Steef Nieuwendaal van Sparta.

In de blessuretijd ging doelman Kortsmit bij een corner naar voren. Dat leidde de beslissing in: uit de tegenstoot schoot Giovanni Korte de bal van ver in het verlaten doel.

Terugkeer na 19 jaar

FC Dordrecht speelt door de overwinning na 19 jaar weer op het hoogste niveau. Trainer Harry van den Ham: "Deze kans moesten we met twee handen aangrijpen. Het was niet mooi, maar dat hoefde ook niet. We hadden maar één opdracht: naar de eredivisie. Of ik hier volgend jaar nog ben? Volgende week gaan we praten, nu eerst feesten."

Het vertrek van Warner Hahn is in ieder geval zeker. Hij staat volgend seizoen onder de lat bij Feyenoord en komt zijn oude club dus in de eredivisie tegen. "Dat was ook de bedoeling. Ik ben er heel erg blij mee. Deze wedstrijd stond symbool voor het hele seizoen. De eerste helft was fantastisch, de tweede helft vergeten we het af te maken. Gelukkig is dat toch gelukt", zegt Hahn voor de camera van Fox Sports.

Paul Gladon stond met gemengde gevoelens op het veld. Hij werd dit seizoen door Sparta verhuurd aan Dordrecht. "Bij Sparta voelde ik geen vertrouwen. Daar zou ik geen kans krijgen. Ik ben naar Dordrecht gegaan en had dit nooit gedacht. Ik snap dat ze bij Sparta nu misschien een hekel aan me hebben, maar dit fantastische feest wilde ik meemaken. Ik was dit hele seizoen speler van Dordrecht."