NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Arrestaties in Turkije om mijnramp

Justitie in Turkije heeft 25 mensen gearresteerd in verband met de mijnramp in Soma. Drie van hen, onder wie een topmanager van de mijn, zijn aangeklaagd wegens nalatigheid, zei de openbaar aanklager tijdens een persconferentie in Soma.

Dezelfde drie personen worden er ook van beschuldigd dat ze de dood van meer dan een persoon hebben veroorzaakt. Ze zijn ondervraagd in Soma en zitten voorlopig vast.

De overige arrestanten, inclusief nog meer leidinggevenden van het mijnbouwbedrijf, zouden op vrije voeten zijn gesteld. Tot nu toe benadrukten de Turkse overheid en de eigenaar van de mijn steeds dat de ramp niets te maken heeft met onachtzaamheid en dat het een ongeluk was.

Explosie

Bij de ramp van dinsdag, de grootste mijnramp uit de Turkse geschiedenis, kwamen 301 mijnwerkers om het leven. Na een explosie in de mijn in Soma brak brand uit en kwamen honderden mijnwerkers vast te zitten.

Direct na de ramp kwam er kritiek op de regering. De mijnen in Turkije zouden steeds onveiliger worden en de regering zou dat probleem bagatelliseren. In diverse steden is dagenlang gedemonstreerd uit woede over de mijnramp. Ook werd er een staking uitgeroepen door de vakbonden.

Gisteren is de zoekactie in de mijn gestaakt. Toen werden de laatste twee doden geborgen.

STER reclame