In Vietnam heeft de politie nieuwe protesten tegen China voorkomen. In de hoofdstad Hanoi en Ho Chi Minh Stad was vandaag een grote politiemacht op de been om te voorkomen dat demonstranten opnieuw de straat opgingen. Ook stond er politie te posten bij de woningen van Vietnamese dissidenten. Hun aanhangers waren volgens de politie betrokken bij de gewelddadige protesten.

De betogers zijn woedend dat China een boorplatform heeft geplaatst in een deel van de Zuid-Chinese Zee waar ook Vietnam aanspraak op maakt. In het gebied zit veel olie en gas. De demonstranten vielen deze week Chinese bedrijven aan. Bij de protesten kwamen dinsdag en woensdag twee Chinezen om. Honderd anderen raakten gewond.

Veel Chinezen zijn zo bang geworden voor het geweld, dat ze Vietnam hebben verlaten. Inmiddels zijn al 3000 mensen vertrokken. En vandaag stuurde de Chinese regering een regeringsvliegtuig om 16 zwaargewonden op te halen. Ook is een cruiseschip onderweg om 1000 mensen op te halen. Peking heeft aangekondigd dat nog vier passagiersschepen zullen volgen.

China woedend

China heeft woedend gereageerd op de volksprotesten in zijn buurland. Peking heeft van de regering in Hanoi geëist dat elk nieuw protest met harde hand de kop wordt ingedrukt. Vanochtend werd rond de Chinese ambassade een politiekordon gelegd om te voorkomen dat betogers opnieuw naar het gebouw zouden trekken. In Ho Chi Minh Stad werd een onbekend aantal demonstranten aangehouden.

Afhankelijk

De Vietnamese regering reageerde aanvankelijk terughoudend op de rellen, maar gisteren waarschuwde premier Nguyen Tan Dung voor "ernstig gevolgen" als burgers zouden deelnemen aan "illegale protesten". De economie van Vietnam is sterk afhankelijk van buitenlandse investeringen.

Botsingen op zee

Rond het boorplatform, ruim 200 kilometer uit de kust van Vietnam, heeft China verscheidene marineschepen ingezet. De New York Times schrijft dat Vietnamese schepen proberen om in de buurt te komen van het boorplatform. Een aantal keren kwam het tot botsingen.

Zowel Vietnam als China lijkt vooralsnog niet van plan om in te binden. China heeft Hanoi opgeroepen zijn schepen terug te trekken, maar de Vietnamese president Truong Tan Sang reageerde daarop met de woorden: "Dit is mijn huis, waarom zou ik me terugtrekken."

VS kritisch

De rel tussen China en Vietnam wordt nauwlettend gevolgd door de VS. Washington waarschuwde Peking vrijdag dat de kwestie de relatie tussen de VS en China onder druk zet.

Een Amerikaanse functionaris sprak van een Chinese provocatie. Het land zou zich via "dwang en intimidatie" gebieden toe-eigenen.

STER reclame