NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Onrust in centrum Istanbul

Het is vanavond urenlang onrustig geweest in het centrum van Istanbul. De oproerpolitie probeerde demonstranten te verdrijven, die protesteerden vanwege de mijnramp in Soma.

Tientallen betogers kwamen aan het einde van de middag bijeen in een drukke winkelstraat bij het Taksimplein. Zij zwaaiden met spandoeken en scandeerden leuzen.

De oproerpolitie, die met veel agenten aanwezig was, greep hard in. De reden daarvan is onduidelijk. Volgens sommige berichten gebeurde dat nadat betogers een agent in burger hadden aangevallen. Anderen melden dat demonstranten op de grond gingen zitten en de politie de straat vrij wilde houden. Er is een onbekend aantal demonstranten gearresteerd.

Universiteit bezet

Vanmiddag was het ook al onrustig bij de universiteit van Istanbul. Studenten bezetten daar de faculteit Mijnbouw, uit woede vanwege de ramp, waarbij bijna 300 mensen om het leven kwamen.

Er zijn ook meldingen van ongeregeldheden in de steden Adana, Ankara, Antalya en Bursa.

De Turkse politie heeft de stad Soma afgesloten om verdere protesten bij de mijn te voorkomen. Toegangswegen zijn geblokkeerd en honderden agenten zouden patrouilleren in de stad.

STER reclame