NOS NieuwsAangepast

Saudi's overwegen sancties om PVV

Saudi-Arabië overweegt handelsmaatregelen tegen Nederland. Riyad vindt dat PVV-leider Wilders de Saudische vlag en de islam heeft beledigd.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er indicaties dat het land handelsmaatregelen overweegt. Hij wilde niet zeggen welke indicaties dat zijn en ook niet welke stappen Saudi-Arabië overweegt.

Volgens het Spaanse persbureau EFE, dat zich baseert op een Saudische krant, mogen Nederlandse bedrijven niet meer meedoen aan toekomstige projecten in het land. Ook zouden er beperkingen komen op het verstrekken van visa aan Nederlanders.

Stickeractie

De aanleiding is volgens het ministerie de anti-islamstickeractie van de PVV. Wilders verspreidde in december stickers met een Saudische vlag, waarbij de islamitische geloofsbelijdenis was vervangen door "De islam is een leugen. Mohammed is een boef. De koran is gif."

Nederland heeft contact met Saudi-Arabië over de handelsmaatregelen. Daarin wordt onderstreept dat het kabinet destijds afstand heeft genomen van Wilders' uitspraken.

"Achter de schermen zijn we bezig om de schade te beperken", zegt premier Rutte. Hij noemt de teksten van Wilders bizar en verwerpelijk. "Maar het zijn niet de uitspraken van de Nederlandse regering. En dat hebben wij de Saudi's keer op keer laten weten."

Minister van Sociale Zaken Asscher zegt dat het dreigement van Saudi-Arabië "een krankzinnig standpunt is". Hij zegt dat de inhoud van de sticker valt onder de vrijheid van meningsuiting en dat de regering zich distantieert van de tekst.

Dictatuur

Wilders zegt in een reactie dat Saudi-Arabië een verschrikkelijke dictatuur is. "Wij hadden dat land zelf allang moeten boycotten. Wie denken ze dat ze zijn om een Nederlandse democratisch gekozen politicus de les te lezen?"

De PVV-leider zou het niet erg vinden als Saudi-Arabië inderdaad maatregelen neemt. "Het belangrijkste exportproduct van Saudi-Arabië is het betalen van terroristische organisaties. Ik snap überhaupt niet dat we met zo'n land handel drijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl