NOS NieuwsAangepast

Alle misdaden van Bende van Nijvel

De Bende van Nijvel zaaide tussen 1982 en 1985 dood en verderf in België. De moorden, overvallen, inbraken en diefstallen gingen gepaard met veel geweld. In totaal vielen er 28 doden en 40 gewonden. Toch is er relatief weinig geld buitgemaakt, rond de 150.000 euro.

13 maart 1982

Het eerste geweldsdelict dat aan de bende wordt toegeschreven is een diefstal van een eendenroer, een geweer met een lange loop, bij een wapenwinkel in Dinant.

14 augustus 1982

Bij een overval op een kruidenierszaak in Mauberge worden thee, wijn en champagne buitgemaakt.

30 september 1982

De eerste dode valt bij overval op een wapenhandelaar in Dekaise. De buit bestaat uit vijftien wapens, waaronder machinepistolen.

23 december 1982

In een herberg in Beersel wordt het lichaam van de 72-jarige beheerder gevonden. Het lichaam ligt op bed, met de armen kruiselings vastgebonden aan de bedspijlen. Er zijn vijf kogels door zijn hoofd gejaagd. De buit: borden, koffie, wijn en champagne.

9 januari 1983

In de kofferbak van een taxi in Bergen wordt het lichaam van een Griekse taxichauffeur gevonden. Hij is met vier kogels om het leven gebracht.

11 februari 1983

Vier overvallers met carnavalsmaskers dringen tegen 21.00 uur de Delhaize-supermarkt in Genval binnen. Ze nemen ruim 17.000 euro mee.

25 februari 1983

Twee weken later wordt de Delhaize in Ukkel overvallen door drie zwaar bewapende mannen met bivakmutsen. De buit bedraagt bijna 15.000 euro.

3 maart 1983

De Colruyt in Halle wordt overvallen. De filiaalhouder wordt, nadat hij de kluis heeft geopend, van dichtbij neergeschoten. Hij overlijdt later in het ziekenhuis. De buit bedraagt 17.453 euro.

7 mei 1983

Weer is een supermarkt het doelwit van een overval. Het is de GB-winkel in Houdeng-Goegnies. Bijna 20.000 euro wordt meegenomen.

10 september 1983

Op 10 september plegen de bendeleden een inbraak in een textielbedrijf in Temse. De nachtwaker wordt vermoord, zijn vrouw raakt zwaargewond. De buit bestaat uit een nieuw type kogelvrije vesten, die in het geheim voor de Rijkswacht zouden zijn ontwikkeld.

17 september 1983

Op 17 september slaat de bende toe in Nijvel. In het magazijn van Colruyt gaat 's nachts het alarm af. Als twee politieagenten arriveren, liggen bij het tankstation een man en vrouw dood naast hun auto. De agenten worden onder vuur genomen. Eén overlijdt; zijn collega wordt voor dood achtergelaten.

2 oktober 1983

Nadat de laatste gasten zijn vertrokken, dringen twee mannen een restaurant in Ohain binnen. De baas wordt meegenomen naar het parkeerterrein. Hij krijgt een nekschot. De mannen gaan er met zijn auto vandoor.

7 oktober 1983

De bendeleden zijn opnieuw actief in Beersel. Ze overvallen de Delhaize supermarkt. De filiaalhouder wordt vermoord. De daders nemen een geldbedrag van 32.226 euro mee.

1 december

Dit keer wordt een juwelierszaak in Anderlues overvallen. De eigenaren, een Pools echtpaar, worden vermoord. De daders nemen enkele juwelen mee.

Hierna is het twee jaar stil.

27 september 1985

's Avonds, vlak na 20.00 uur, worden twee overvallen gepleegd op de Delhaize in Eigenbrakel en de Delhaize in Overijse. In Eigenbrakel gijzelen drie overvallers een jongetje van 12 dat op de parkeerplaats fietste. Ze schieten op alles dat beweegt. Er vallen drie doden. De buit bedraagt 5000 euro. Het jongetje overleeft de overval.

Een half uur later wordt de supermarkt in Overijse overvallen. De caissière wordt doodgeschoten als ze de kas niet snel genoeg opent. Op de parkeerplaats vallen nog vier slachtoffers. De buit bedraagt 24.569 euro.

9 november 1985

De bloedigste aanval was de laatste, bij de Delhaize-supermarkt in Aalst. Binnen drie minuten maken ze 23.247 euro buit. Buiten schieten ze wild om zich heen. Een 9-jarige jongen, zijn ouders en zijn zusje worden neergeschoten. Alleen de jongen zal het bloedbad overleven. Klanten die al hun auto zitten, worden beschoten. In totaal vinden acht mensen de dood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl