Jorien ter Mors verlegt haar ambities van het shorttrack naar het langebaanschaatsen. De 24-jarige schaatsster heeft vrijdag een tweejarig contract getekend bij Clafis, de ploeg van coach Jillert Anema. Bij Clafis staan onder anderen olympisch kampioen Jorrit Bergsma en de Amerikaanse topper Heather Richardson onder contract.

Ter Mors was een van de gouddelvers in Sotsji. Ze zegevierde op de 1.500 meter, waarmee ze de torenhoge favoriete Ireen Wüst naar het zilver verwees, en haalde vervolgens samen met Wüst, Lotte van Beek en Marrit Leenstra ook goud op de ploegenachtervolging binnen. Bij het shorttrack moest ze genoegen nemen met een 4e (1.500 m), 5e (1.000 m) en 6e (500 m) plaats.

Opschudding in Sotsji

Ter Mors zorgde in Sotsji voor veel opschudding door te verklaren dat ze liever een medaille zou hebben gewonnen bij het shorttrack dan goud op de langebaan. Die stelling werd aansluitend nog eens kracht bij gezet door shorttrack-bondscoach Jeroen Otter. De langebaanschaatsers en hun coaches noemden de opmerkingen van Ter Mors en Otter "ongepast" en verweten het duo "een gebrek aan respect voor de langebaanschaatsers".

Des te opmerkelijker is het dat Ter Mors haar vizier de komende seizoenen op de 400 meterbaan zal richten. Op de persconferentie vrijdag sprak ze de wens uit komend seizoen mee te doen aan het EK en WK allround. Overigens wil dat niet zeggen dat Ter Mors haar shorttrack-ambities geheel heeft afgezworen. "Ik blijf beiden combineren, maar richt me iets meer op de langebaan en iets minder op het shorttrack", aldus Ter Mors.

Volgens Clafis-schaatscoach Jillert Anema is Ter Mors echter geschikter voor de 400 meterbaan. Door haar lengte en postuur zou ze op de 'krappe' shorttrackbaan minder kans op succes hebben dan op de langebaan, waar ze met haar lengte en gewicht beter uit de voeten kan.

STER reclame