Nederlandse wetenschappers hebben een geschreven versie van het verhaal over Adam en Eva ontdekt die ouder is dan het bijbelboek Genesis. Het verhaal staat op kleitabletten uit de 13de eeuw voor Christus. Daarmee is het zo'n 800 jaar ouder dan Genesis.

De zogenoemde Ugaritische kleitabletten werden in 1929 gevonden in Syrië en in de jaren 70 werden ze ontcijferd. De taal op de tabletten is Ugaritisch, een taal die verwant is aan het Hebreeuws.

Wijngaard

Onderzoekers Marjo Korpel en Johannes de Moor van de Protestantse Theologische Universiteit hebben de tabletten bestudeerd en opnieuw geïnterpreteerd. Ze maakten hun ontdekking bekend in het boek Adam, Eve and the Devil, dat vandaag verschijnt.

Volgens de onderzoekers wordt er op de tabletten een verhaal verteld over de god Adam die in een gevecht verwikkeld is met een kwaadaardige god. De laatstgenoemde wil de baas van alle goden worden. De strijd speelt zich af in de 'wijngaard van de grote goden'.

Voortplanting

In het verhaal vermomt de kwade god zich als een slang die de 'boom des levens' vergiftigt. Ook bijt hij Adam en die verandert hierdoor van een god in een sterfelijk wezen.

Als troost krijgt de mensheid toch het eeuwige leven: via voortplanting. Om dat mogelijk te maken krijgt Adam een 'goedaardige vrouw' van de zonnegodin.

Bijbelonderzoekers veronderstellen al langer dat er een ander verhaal over Adam aan de basis van het scheppingsverhaal ligt. Die mythe was echter nooit gevonden.

STER reclame