In de VVD-fractie van de Tweede Kamer maakt men zich zorgen over PvdA-leider Samsom, zo verneemt de NOS van Haagse bronnen. Die zorgen hebben vooral te maken met het feit dat de PvdA blijvend slecht scoort in de peilingen en het vertrouwen van de kiezer zich maar niet herstelt.

De angst is zelfs dat Samsom bij een hele slechte verkiezingsuitslag voor het Europees Parlement, aanstaande donderdag, in een emotionele bui wel eens zou kunnen opstappen.

Samenwerking

Zelf zei Samsom bij RTL Z dat er niet zo veel redenen zijn voor die zorgen en dat hij ook bij een slechte uitslag van de Europese verkiezingen gewoon aanblijft als partijleider. Diverse bronnen melden dat de samenwerking in het kabinet tussen VVD en PvdA nog steeds uitstekend is.

Ook premier Rutte en verschillende ministers in het kabinet ontkennen dat er sprake is van een crisissfeer.

Irritaties

In de VVD-fractie vindt men wel dat de samenwerking met de PvdA moeizamer wordt omdat die partij door de slechte peilingen onder druk staat. Dat leidt tot "meer profileringsdrang". De opstelling van Diederik Samsom wordt emotioneel genoemd en leidt tot irritaties.

Afgelopen maandag was er volgens bronnen een stevige aanvaring tussen de VVD-top en Samsom over de uitvoering van het kinderpardon. Daar is toen een compromis uitgekomen waarmee de kou weer uit de lucht was: staatssecretaris Teeven heeft burgemeesters gevraagd om gegevens over kinderen die in hun ogen onder het kinderpardon zouden moeten vallen.

STER reclame