Het beroemde zweetkamertje van de Universiteit Leiden raakt in verval en moet nodig worden gerestaureerd. De kalklaag op de muren laat los en er zijn scheuren ontstaan. Daardoor dreigen de duizenden handtekeningen op de muren verloren te gaan.

Het kamertje werd vroeger gebruikt als wachtkamer voor studenten die doctoraalexamen gingen doen. Die zetten dan tijdens het wachten, waarbij volgens de overlevering het klamme zweet hen uitbrak, hun handtekening of naam op de muur.

Traditie

Onder de afgestudeerden die er hun naam hebben geschreven zijn soldaat van Oranje Erik Hazelhoff Roelfzema, prinses Beatrix, koning Willem-Alexander en prinses Juliana. Ook koningin Wilhelmina, Winston Churchill en Nelson Mandela lieten er hun naam achter omdat zij een Leids eredoctoraat kregen.

Het zweetkamertje wordt nu niet meer gebruikt als wachtkamer, maar de traditie is gebleven, al wordt tegenwoordig de handtekening pas ná het afstuderen of promoveren gezet.

Inzamelingsactie

De restauratie gaat ongeveer 16.000 euro kosten. De universiteit is een inzamelingsactie begonnen om het bedrag bijeen te krijgen.

STER reclame