NOS NieuwsAangepast

Nieuwe variant Haags cultuurpaleis

Het omstreden Spuiforum in Den Haag gaat terug naar de tekentafel. De twee grote winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen D66 en de Haagse Stadspartij hebben een compromis gesloten tijdens de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur.

De gemeente Den Haag spreekt van een belangrijke doorbraak. De onderhandelende partijen D66, PvdA, CDA, VVD en de Haagse Stadspartij hebben afgesproken dat er in het centrum van de stad wel een nieuw cultuurpaleis wordt gebouwd, maar dat er "een nieuw ontwerp" komt.

181 miljoen

Het gebouw moet het nieuwe onderkomen worden van het Residentie Orkest, het Nederlands Dans Theater en het Koninklijk Conservatorium. De Haagse gemeenteraad stemde in november in met de bouw van het Spuiforum, maar de Haagse Stadspartij was fel tegen het 181 miljoen euro kostende project.

Ook veel inwoners van de stad zien de plannen niet zitten en de kwestie werd een belangrijk onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart. Het Spuiforum moet komen op de plek waar nu de Dr. Anton Philipszaal en het Lucent Danstheater staan. Deze gebouwen zouden moeten worden gesloopt. De Stadspartij vreest dat het cultuurpaleis veel duurder uitvalt en pleitte eerder voor renovatie van de bestaande gebouwen.

2019 klaar

De onderhandelende partijen hebben nu afgesproken dat er een nieuw ontwerp komt en dat het hele gebied rond het Spuiplein ontwikkeld wordt tot een aantrekkelijk uitgaans-, woon- en leefgebied. De bouw moet in 2019 klaar zijn, een jaar later dan de bedoeling was. De ontwikkeling van het gebied mag niet meer kosten dan de eerder begrote 181 miljoen.

Formateur Tom de Bruijn ziet in het bereikte compromis "een veelbelovend perspectief op de totstandkoming van een stabiel en ambitieus college". De verwachting is dat de vijf partijen nog een paar weken nodig hebben om tot overeenstemming te komen op alle terreinen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl