Kabinet: krimp is een tegenvaller

time icon Aangepast

Bewindslieden noemen de krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal een tegenvaller, maar benadrukken dat het "onderliggende herstel" aanhoudt. Ze wijzen ook allemaal op de grote invloed van het ongebruikelijke zachte weer op het gasgebruik.

Volgens premier Rutte zet het herstel van de economie door en blijft bestrijding van de werkloosheid de belangrijkste prioriteit van het kabinet. Minister Kamp benadrukt dat de investeringen met ruim 6 procent groeiden en dat de industriƫle productie toenam met bijna 4 procent. Kamp onderstreept dat het herstel van de economie niet vanzelf komt. "Als we koers houden en er met zijn allen hard voor blijven werken, zit een kleine plus voor dit jaar er nog steeds in. Volgend jaar kan de werkloosheid weer dalen."

Export

De minister van Economische Zaken wijst er ook op dat de krimp volgt op drie kwartalen van economische groei en dat als je het gas erbuiten laat de export nog steeds 3 procent per jaar groeit. "Ook wat banen betreft, zien we het begin van herstel."

Minister Dijsselbloem onderstreept dat er duidelijk sprake is van herstel van de economie en dat het lage gasverbruik gunstig is voor de portemonnee van de burger. Volgens hem was al duidelijk dat de groeispurt aan het eind van vorig jaar voor een deel incidenteel was.

Kentering

Vicepremier Asscher hoopt dat voor de werkloosheid de kentering nabij is. Vanochtend presenteerde hij weer een werkgelegenheidsplan. Deze keer ging het over de metaalbranche. Hij stelt 17 miljoen euro beschikbaar voor onder meer scholing, begeleiding van ontslagen werknemers en extra leerwerkplekken voor jongeren. Werkgevers en bonden in de metaal leggen eenzelfde bedrag bij.

STER Reclame