NOS NieuwsAangepast

Duitsland groeit, Frankrijk stagneert

De Duitse economische groei trekt verder aan. In het eerste kwartaal van dit jaar groeide de economie met een forse 0,8 procent ten opzichte van het laatste kwartaal van vorig jaar. In dat kwartaal was de groei nog 0,4 procent.

De uitgaven van consumenten en van de overheid stegen. Bedrijven deden meer investeringen. De export daalde echter, terwijl de import steeg. De economie profiteerde van de milde winter. Bouwbedrijven bijvoorbeeld hadden geen last van vorstverlet en konden flink blijven bouwen.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de Duitse economie met 2,5 procent, het hoogste niveau in ruim twee jaar.

Franse stagnatie

Met de Franse economie gaat het minder goed dan de Duitse. In Frankrijk was er in het eerste kwartaal van dit jaar sprake van groei noch krimp. De economie bleef dus even groot. In het laatste kwartaal van vorig jaar was er nog sprake van een groei van 0,2 procent.

Economen hadden voor de eerste drie maanden van dit jaar gemiddeld een kleine groei van 0,1 procent voorspeld, dus de Franse cijfers vallen iets tegen.

Ten opzichte van een jaar eerder groeide de Franse economie wel, met 0,8 procent.

De productie in de op één na grootste economie van de eurozone groeide licht, maar de consumentenuitgaven daalden juist licht. Door het warme weer begin dit jaar gaven consumenten minder geld uit aan energie (verwarming).

Later vanochtend, om 09.30 uur, worden ook de Nederlandse groeicijfers bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl