In Istanbul is de politie slaags geraakt met duizenden betogers die de straat op waren gegaan vanwege de mijnramp in de Turkse stad Soma. De betogers liepen door een belangrijke winkelstraat in het centrum van de stad en scandeerden "regering treedt af". Met traangas en waterkanonnen werd de menigte van de hoofdstraat verdreven.

In verschillende steden in Turkije is vandaag geprotesteerd. De betogers zijn woedend op de regering vanwege de mijnramp, waarbij zeker 245 mensen om het leven kwamen. Ze verwijten de regering dat die onvoldoende heeft gedaan om de mijnen veiliger te maken.

Solidariteit

In de Turkse hoofdstad Ankara kwam het ook tot een botsing tussen politie en demonstranten. Ongeveer 800 studenten probeerden naar het ministerie van Energie te gaan om hun woede te uiten over de mijnramp. De politie heeft ze met traangas en waterkanonnen uit elkaar gedreven.

Eerder vandaag hadden zich in Istanbul al honderden demonstranten verzameld voor het hoofdkantoor van de eigenaar van de mijn, Soma Holding. Sommigen hadden hun gezicht zwart geverfd om hun solidariteit met de mijnwerkers te tonen. Ze beschuldigden de eigenaar van het slecht naleven van de veiligheidsvoorschriften.

"Moordenaar"

In Soma zelf, waar de ramp plaatsvond, is ook geprotesteerd. Er werd met stenen gegooid en premier Erdogan werd uitgemaakt voor 'moordenaar en dief'. Het kwam tot een confrontatie met de oproerpolitie die traangas en waterkanonnen inzette.

Ook vakbonden en andere organisaties hebben tot protest opgeroepen. Ze willen morgenochtend drie minuten stilte houden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De vakbonden hebben hun leden opgeroepen morgen zwarte kleren te dragen.

STER reclame