NOS NieuwsAangepast

PIP-borsten vaker lek dan normaal

Borstimplantaten van het merk PIP lekken veel vaker dan andere implantaten, maar dat levert in de meeste gevallen geen blijvende gezondheidsschade op. Dat blijkt uit onderzoek van het VUmc.

Eerder concludeerde de Europese Commissie al dat de borstimplantaten geen gevaar vormen voor de volksgezondheid. Toch kregen Nederlandse draagsters het advies om de implantaten te laten vervangen.

Het ziekenhuis ontdekte dat eenderde van de PIP-implantaten lekt. De meeste draagsters van de lekkende siliconenborsten, zeventig procent, heeft daar echter geen last van.

Harde borsten

Bij de vrouwen die wel last hebben, komt dat vermoedelijk door een allergische of genetische reactie. Zij klagen over onder meer pijn en harde en vervormde borsten. Ook kunnen vrouwen met lekkende implantaten last hebben van vermoeidheid of hun gewrichten.

Begin vorig jaar kondigde een Nederlands advocatenkantoor aan een rechtszaak te beginnen tegen het bedrijf. In een soortgelijke zaak van Franse patiënten kregen zij een voorlopige schadevergoeding van 1700 euro.

Celstraf

De directeur van het Franse bedrijf dat de siliconen-protheses maakte is veroordeeld tot vier jaar cel, omdat de implantaten waren gevuld met een gel die niet was goedgekeurd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl