NOS NieuwsAangepast

Minder ontgassen in binnenvaart

Staatssecretaris Mansveld, de provincies Noord-Brabant en Zuid-Holland hebben afspraken gemaakt over het terugdringen van ontgassing in de binnenvaart.

Bij ontgassen ruimen schippers restanten van de lading op door ze in de buitenlucht te laten verdampen. De dampen die daarbij vrijkomen, veroorzaken geregeld stankoverlast en ze kunnen in sommige gevallen ook schadelijk zijn voor de omgeving.

Mansveld zegt dat ze zich met andere partijen wil inzetten om ontgassen in bewoond gebied zo snel mogelijk een halt toe te roepen. "De gezondheid van omwonenden en schippers staat voorop."

Benzeen

Noord-Brabant en Zuid-Holland willen met ingang van volgend jaar het varend ontgassen van benzeen verbieden en met ingang van 2016 het ontgassen van benzeenhoudende producten.

De gemeente Rotterdam wil ervoor zorgen dat er in de haven genoeg capaciteit is om schippers op een andere manier hun restanten kwijt te laten raken dan door ontgassing in de buitenlucht.

Green deal

Allerlei maatregelen worden de komende tijd nog uitgewerkt; er komt een zogenoemde green deal met branche-organisaties en er worden ook afspraken gemaakt met bedrijven.

Mansveld hoopt dat er op wat langere termijn een internationaal verdrag kan worden gesloten over een verbod op varend ontgassen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl