Staatssecretaris Teeven is niet voor verplichte mediation voor stellen die gaan scheiden en ruzie hebben over de kinderen. In een debat in de Tweede Kamer zei hij dat dit niet iets is om in de wet vast te leggen.

Teeven vindt dat de rechter stellen op vrijwillige basis naar een mediator moet kunnen verwijzen, "als zetje in de rug". Hij gaat hierover praten met de Raad voor de Rechtspraak.

Te duur

De regeringspartijen VVD en PvdA wilden dat een aantal bezoeken aan een mediator verplicht zou moeten worden voor stellen bij wie de echtscheiding uitloopt op een gang naar de rechter.

Volgens Teeven is dit niet voor iedereen nodig en wordt dit ook te duur. Hij berekende dat dit het Rijk zo'n 17 à 18 miljoen euro zou gaan kosten, "en dat geld hebben we niet".

Vergoedingen

Teeven zegde toe dat hij wil kijken hoe hij een bezoek aan een mediator vóór een rechtszaak populairder kan maken. Hij opperde dat er bijvoorbeeld vergoedingen zouden kunnen komen voor mensen met een laag inkomen.

Verder wil hij onderzoeken of de kinderbescherming al in een vroeg stadium een rol kan spelen bij het doorverwijzen naar de mediator. Ook in dat geval zou er volgens Teeven sprake moeten zijn "van drang, en niet van dwang".

STER reclame