NOS NieuwsAangepast

Onderzoek roofkunst Het Loo, Rijks

In de kunstcollectie van paleis Het Loo bevindt zich mogelijk servies dat in 1934 is geroofd van een Joodse familie. Dat zegt een Amsterdams onderzoeksbureau dat de kwestie heeft onderzocht. Een woordvoerder van het museum neemt de zaak "zeer serieus".

De borden en juskommen maken deel uit van een 435-delig servies dat stadhouder Willem V rond 1774 cadeau kreeg van de Verenigde Oost-Indische Compagnie. Later kwamen 26 delen in handen van de Joods-Duitse bankiersfamilie Gutmann. Onder dwang van de nazi's werden ze in april 1934 geveild.

Het onderzoeksbureau Artiaz zegt nu dat het op basis van onder meer oude veilingdocumenten vijftien serviesdelen heeft getraceerd. Zes daarvan staan volgens Artiaz in Het Loo en zes in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Ook het Rijksmuseum in Amsterdam, het Streekmuseum in Tiel en het Historisch Museum in Deventer zouden beschikken over een geroofd serviesstuk.

Herkomstonderzoek

Paleis Het Loo stelt nu een herkomstonderzoek in naar de zes serviesdelen in het museum, bevestigt een woordvoerder berichtgeving van De Telegraaf.

Afgelopen najaar stelde de commissie-Ekkart van 139 kunstwerken in Nederlandse musea vast dat ze zijn geroofd van Joodse families. De Rijksvoorlichtingsdienst maakte vervolgens bekend te gaan onderzoeken of in de kunstcollectie van de Oranjes ook roofkunst zit. De uitkomst van dat onderzoek is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl