NOS VoetbalAangepast

Benfica vreest 'vloek van Guttmann'

Benfica hoopt woensdagavond in Turijn niet alleen de Europa League-finale te winnen van Sevilla, maar daarmee ook de vloek van Bela Guttmann op te heffen. Een vloek die al 52 jaar op de Portugese club rust.

Guttmann was trainer van Benfica toen in 1961 en 1962 de Europa Cup I gewonnen werd, maar beide partijen gingen daarna met onenigheid uit elkaar. De Hongaar sprak toen de legendarische woorden: "Zonder mij zal Benfica nooit meer een Europese finale winnen."

Zeven finales

Tot op heden heeft Guttmann gelijk gekregen. Sinds 1962 stond Benfica in zeven Europese finales en telkens ging het mis. Vorig jaar nog, toen de finale van de Europa League verloren ging tegen Chelsea.

Guttmann overleed in 1981 en had Benfica al de Europa Cup I-finales zien verliezen van AC Milan (1963), Inter (1965) en Manchester United (1968), maar daar kwamen na zijn dood nog de nederlagen tegen PSV (1988) en AC Milan (1990) bij. Net als het verlies tegen Anderlecht in de UEFA Cup-finale van 1983.

Eusebio smeekte Guttmann

De eerder dit jaar overleden Eusebio knielde ooit eens neer bij het graf van Guttmann en smeekte dat hij een einde maakte aan de vloek. En in februari werd een standbeeld van Guttmann onthuld bij het stadion. Er is hoop dat de vloek daarmee is opgeheven.

Onder het standbeeld is een tekst te lezen van Guttmann zelf. "Alleen wij binnen Benfica weten wat mystiek echt is. Er is geen andere club in de wereld met de mystiek van Benfica."

Jesus doet niet aan bijgeloof

De huidige coach van Benfica, Jorge Jesus, gelooft echter niet in bovennatuurlijke krachten. "Ik geloof in hard werken en de kwaliteiten van de spelers. Het beste team wint niet altijd, maar ik geloof echt dat we Sevilla kunnen verslaan."

"Het is onze tweede Europa League-finale op rij. Vorig jaar ging het mis. Maar we weten nu beter hoe we met de impact van de finale moeten omgaan."

Sevilla soeverein

In schril contrast met de verloren finales van Benfica, staan de ervaringen van Sevilla met Europa League-finales. De Spanjaarden bereikten twee keer eerder de eindstrijd (in 2006 en 2007) en beide keren gingen ze met de trofee aan de haal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl