Hoogleraar berispt om adviezen

tijd van publicatie Aangepast

Hoogleraar forensische psychologie Corine de Ruiter is door het medisch tuchtcollege berispt om haar gedrag en adviezen bij een vechtscheiding. Ze nam in haar rapport valse beschuldigingen van een moeder op. Die had de vader ervan beschuldigd hun kind te hebben mishandeld en misbruikt, schrijft de Volkskrant.

Volgens De Ruiter, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht, waren er "frequente en serieuze aanwijzingen voor het bestaan van een ernstig vermoeden van meerdere vormen van kindermishandeling", zoals seksueel misbruik, mishandelingen en emotionele verwaarlozing.

"Ernstig in gebreke"

Uit het dossier blijkt volgens de krant dat De Ruiter zich uitsluitend baseerde op wat de moeder zei en de vader van de nu 7-jarige jongen niet heeft gesproken. Het medisch tuchtcollege komt tot de conclusie dat De Ruiter met haar rapport "ernstig in gebreke is gebleven".

Door haar "vereenzelviging" met de mening van de moeder is de vechtscheiding volgens de tuchtrechter "geƫscaleerd en op scherp gezet". Het tuchtcollege verwijt haar ook dat ze het tv-programma Zembla waarschuwde toen dat de vader wilde interviewen.

Reactie

De Ruiter zegt in een reactie tegen de krant dat ze een gedragskundige rapportage had gemaakt. Ze benadrukt dat er geen sprake is van een individuele behandelrelatie van een therapeut met een cliƫnt. Ze gaat in beroep. Het hof bepaalde in de zaak dat de vader het gezag over de jongen krijgt, omdat de moeder elk contact met de vader jarenlang frustreerde.

Het is niet voor het eerst dat De Ruiter in opspraak komt. Het tuchtcollege gaf haar eerder een waarschuwing vanwege een rapportage over de psychische gesteldheid van een moeder. Ze bleek die vrouw nooit gesproken te hebben.

STER reclame