De Libris Literatuurprijs 2014 is toegekend aan Ilja Leonard Pfeijffer voor zijn roman La Superba. De jury, onder leiding van Paul Witteman, prijst het boek "om de manier waarop de auteur met de lezer een superieur spel van werkelijkheid en literaire verbeelding speelt".

Het tragische liefdesverhaal La Superba speelt zich af in de Italiaanse stad Genua, waar Pfeijffer al jaren woont. Het boek gaat onder meer over migratie en een aantal mensen die op verschillende manieren op zoek gaan naar een beter leven.

De jury noemt La Superba een belangrijke roman met universele zeggingskracht, "die de komende jaren vele nieuwe lezers verdient, ook buiten ons eigen taalgebied. Behalve een ode aan Genua en zijn bewoners, is La Superba in de eerste plaats een indrukwekkende ode aan de verbeelding."

Ontroerd

Pfeijffer is erg blij met de prijs. Ontroerd nam hij hem in ontvangst. De schrijver noemt de prijs prachtig, maar tegelijkertijd verschrikkelijk.

"Het is een manier om schrijvers te martelen, omdat je tot het allerlaatste moment in onzekerheid wordt gelaten over een resultaat dat belangrijk kan zijn", zei hij. "Kunst is geen spel. Literatuur is geen wedstrijd. Al moet ik toegeven dat het wel iets makkelijker praat, als je hebt gewonnen."

Libris Literatuurprijs

Naast Pfeijffer waren ook Jeroen Theunissen (De omwegen), Robbert Welagen (Het verdwijnen van Robbert), Stefan Hertmans (Oorlog en terpentijn), Tom Lanoye (Gelukkige slaven) en Marente de Moor (Roundhay, tuinscène) genomineerd.

De Libris Literatuurprijs is een van de belangrijkste onderscheidingen in de Nederlandstalige literatuur. Aan de prijs voor de beste roman van het jaar is een bedrag van 50.000 euro verbonden. Vorig jaar won Tommy Wieringa met zijn roman Dit zijn de namen.

STER reclame