NOS NieuwsAangepast

Eritreeërs komen massaal naar NL

Nederland en Zweden zijn opvallend populair onder vluchtelingen uit Eritrea. Vorig jaar kwamen 980 asielzoekers uit het Afrikaanse land naar Nederland. Dit jaar zijn het er al duizend. De meeste aanvragen zijn de afgelopen weken gedaan.

Vijf vragen aan redacteur immigratie en asiel Reinalda Start:

Waar komen de Eritreeërs vandaan?

Het ministerie van Justitie denkt dat ze door mensensmokkelaars naar Nederland gebracht worden. Veel vluchtelingen geven dezelfde antwoorden op vragen over hun reisroute en de kosten die ze gemaakt hebben.

Justitie weet niet waar de mensen vandaan komen en ook niet waarom ze juist in Nederland een asielaanvraag doen. Ook weet justitie niet waar de vluchtelingen Nederland binnenkomen. Het enige dat vaststaat is dat ze niet via Schiphol reizen.

Kunnen ze hun land makkelijk ontvluchten?

Nee, het is bijna onmogelijk om het Afrikaanse land te verlaten. Veel jonge mensen hebben geen paspoort omdat zij opgeroepen kunnen worden voor de militaire dienst. Sporters kunnen wel naar het buitenland, maar daar moeten ze flink voor betalen.

Afgelopen weekend werd bekend dat een heel voetbalelftal uit Eritrea samen met hun begeleiders in Nederland woont. Het is het derde elftal dat de afgelopen jaren niet terugkeerde van een toernooi in het buitenland.

Waarom willen de Eritreeërs weg?

Volgens Eden Asmerum, een Eritrese vrouw die in Rotterdam woont, worden de leefomstandigheden in Eritrea met de dag slechter. Dat maakt het land ook aantrekkelijk voor mensensmokkelaars, denkt zij.

Krijgen alle Eritrese asielzoekers ook een verblijfsvergunning?

Van de Eritreeërs die vorig jaar naar Nederland kwamen, heeft tachtig procent inmiddels een verblijfsvergunning. Het is gevaarlijk in Eritrea en daarom worden asielzoekers in principe niet teruggestuurd.

Alleen als blijkt dat ze ook in een ander Europees land een aanvraag hebben gedaan, moeten ze weg uit Nederland. Binnen de EU geldt de regel dat het land waar de asielzoeker Europa is binnengekomen, verantwoordelijk is voor de opvang.

Behalve Nederland is ook Zweden populair. Hoeveel vluchtelingen zijn daar de afgelopen weken aangekomen?

De afgelopen drie weken zijn in Zweden vijfhonderd asielaanvragen gedaan door Eritrese vluchtelingen. Alleen uit Syrië komen meer mensen. Ook in België is het aantal Eritrese asielaanvragen gestegen, al is de stijging daar minder groot. Belgie kreeg vorige maand 34 aanvragen en deze maand al meer dan 20. Normaal zijn dat er 5 per maand.

Vragen en of opmerkingen? Mail naar Reinalda.Start@nos.nl

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl