NOS Nieuws Politiek Aangepast

Rutte en PVV botsen over Europa

Premier Rutte is in de Tweede Kamer met de PVV in aanvaring gekomen over Europa. Volgens hem heeft de PVV in het Europees parlement tegen een voorstel gestemd, alleen om het Front National "van meneer Le Pen, en ook mevrouw Le Pen natuurlijk" tevreden te stellen.

De PVV wil in Europa samenwerken met het Front National. Rutte noemde dat afgelopen vrijdag onverstandig, omdat die partij ideeën heeft die niet zouden stroken met die van de PVV.

Nu zei hij dat de PVV voor het afschaffen van Straatsburg als vergaderplaats van het Europees Parlement is, maar in Europa toch tegen heeft gestemd om het Front National niet tegen de haren in te strijken.

Wolf in schaapskleren

PVV-Kamerlid Van Dijck verweet de VVD juist met twee monden te spreken. Hij zei dat de partij van de premier faliekant tegen Eurobonds (Europese staatsobligaties) en Europese belastingen is, maar in Brussel voor dit soort zaken stemt. "U staat hier als een wolf in schaapskleren. U doet net alsof u niks wilt en in Brussel tekent u bij elk kruisje."

Volgens Rutte is de VVD "in tegenstelling tot de PVV" heel duidelijk. "De VVD onder mijn leiding en die van Europees lijsttrekker Van Baalen en die van fractievoorzitter Zijlstra in de Tweede Kamer is tegen Eurobonds en tegen Europese belastingen."

STER reclame