NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Paus zou marsmannetjes dopen

Het hoofd van de katholieke kerk, paus Franciscus, zou zelfs marsmannetjes dopen als die daarom vragen. Dat blijkt uit een preek die hij vanmorgen heeft gegeven in Vaticaanstad. De paus loopt daarin vooruit op de bisschoppensynode over huwelijk en gezin die in oktober plaatsvindt.

Een van de onderwerpen die daar aan de orde komen, is de vraag of partners die na een kerkelijk huwelijk gescheiden en opnieuw getrouwd zijn, nog sacramenten mogen ontvangen. Dat zijn rituelen die volgens de katholieke geloofsleer zijn ingesteld door Jezus zelf. Het sacrament van de doop en de communie horen daar ook bij.

Overspel

Een invloedrijke aartsbisschop schreef in oktober dat katholieken die voor de tweede keer zijn getrouwd niet meer ter communie mogen gaan. Omdat het eerst gesloten huwelijk geldig is tot een van de partners sterft, plegen deze katholieken in zijn redenering overspel. Dat is een zonde en daarom mogen ze de communie niet ontvangen.

Paus Franciscus zei vorig jaar al dat de kerk moet openstaan voor iedereen, ook voor homoseksuelen en mensen die gescheiden zijn.

Marsmannetje

Zijn uitspraken van vanochtend komen op hetzelfde neer. "Als hier morgen een expeditie van Mars landt en zij bij ons komen, marsmannetjes, weet je wel? Groen, met een lange neus en grote oren, zoals kinderen ze tekenen. En één zou zeggen: 'Ik wil gedoopt worden!' Wat zou er dan gebeuren?"

Even later geeft hij ook het antwoord in een citaat van de apostel Petrus: "Wie ben ik om belemmeringen op te werpen?" Dat moeten bisschoppen, priesters en de christenen ter harte nemen, zegt Franciscus.

STER reclame