Nederlander weinig positief over EU
Nog geen derde van de Nederlanders is tevreden met de Europese Unie. Uit de laatste Eurobarometer blijkt dat 31 procent van de Nederlanders een (gematigd) positief beeld heeft van de EU, terwijl een bijna even groot deel (gematigd) negatief is (27 procent). De rest oordeelt neutraal. De cijfers (.pdf) liggen rond het Europees gemiddelde.
In de peiling staat verder dat de helft van de Nederlanders geen vertrouwen heeft in de EU. Desondanks vindt slechts 21 procent dat we er dan ook maar beter kunnen uitstappen. Bijna driekwart van de Nederlanders wil gewoon in de unie blijven.
De cijfers verklaren mogelijk het geringe animo voor de Europese verkiezingen van 22 mei. Het is nog maar de vraag of de opkomst hoger wordt dan in 2009, toen iets meer dan een derde van de kiezers zijn stem uitbracht.
Gunstig toekomstbeeld
Sinds het laatste onderzoek van afgelopen najaar zijn Nederlanders wel iets optimistischer gaan denken over de toekomst van de EU. 63 procent ziet die toekomst rooskleurig in (was 61 procent), tegen 33 procent die pessimistisch is (was 37 procent). Dat verschilt flink van het EU-gemiddelde: 53 procent optimistisch tegen 40 procent pessimistisch.
De Eurobarometer is een langlopend opinieonderzoek van de Europese Commissie. Voor het onderzoek werden in maart bijna 28.000 mensen ondervraagd uit alle 28 EU-lidstaten. Peiler TNS Nipo deed het onderzoek in Nederland en sprak 1023 mensen over Europa.
- liveblog
Van Dissel: snel daling aantal ziekenhuisopnames • 11 procent minder rechtszaken in 2020
Het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 22 april.
Toezichthouder VS legt fabriek Janssen-vaccins stil vanwege gebrekkige hygiëne
Daardoor zijn de vaccins mogelijk vervuild. Deskundigen vrezen dat de productie in Baltimore nog maanden kan stilliggen.
Rutte: 'Niets vreemds gebeurd in ministerraad', oppositie wil geheime notulen openbaar
Het nieuws van RTL dat het kabinet bewust informatie heeft achtergehouden rond de toeslagenaffaire voor de Kamer, wekt grote verontwaardiging onder Kamerleden.