NOS NieuwsAangepast

Rabo: huizenprijs gaat weer stijgen

De huizenprijzen zullen dit jaar en volgend jaar licht stijgen, respectievelijk 0 tot 1% en 1 tot 3%. Dat verwacht de Rabobank. Het aantal verkochte woningen stijgt dit jaar naar 130.000 tot 140.000. Vorig jaar werd een dieptepunt van 110.000 verkochte woningen bereikt.

"Een aantal factoren zorgt ervoor dat mensen het nu een goede tijd vinden om een woning te kopen," zegt econoom Pieter van Dalen van de Rabobank. "De belangrijkste daarvan zijn de sterk toegenomen betaalbaarheid van woningen en het verbeterde sentiment op de woningmarkt. In onze visie zijn deze factoren sterker dan tegenkrachten als restschuldproblematiek en verder oplopende werkloosheid."

Volgens de Rabobank stegen in het eerste kwartaal van dit jaar de prijzen met 0,5 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Vergeleken met een jaar eerder daalden de prijzen nog, met 1,5 procent.

Onder water

De bank verwacht dat het voor veel huiseigenaren nog wel lang gaat duren voordat hun huis weer meer waard is dan hun hypotheek. "Ook bij stijgende prijzen zal het nog jaren duren voordat de huidige woningeigenaren met onderwaarde weer boven water zijn.

Huiseigenaren die aflossen op hun hypotheek zullen daarbij sneller boven water zijn dan degenen die nog een volledige aflossingsvrije hypotheek hebben." Ongeveer een miljoen huishoudens staan nu 'onder water'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl