Door redacteur politie en justitie Ilan Sluis

Nederland moet stoppen met het gebruik van informatie die is verkregen uit afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten NSA en GCHQ in Nederland. Dat eist de coalitie Burgers tegen Plasterk vandaag voor de rechter.

De coalitie van instellingen en privépersonen vindt dat informatie die Nederland met die diensten uitwisselt, illegaal is verkregen. De NSA maakt volgens hen gebruik van methoden die in Nederland niet zijn toegestaan. Advocaat Christaan Alberdingk Thijm zegt dat Nederland de illegale informatie 'witwast' door de U-bochtconstructie met buitenlandse inlichtingendiensten.

Onder meer de Nederlandse Vereniging van Journalisten, de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, oprichter van internetbedrijf XS4ALL Rop Gonggrijp en journalist Brenno de Winter maken deel uit van de coalitie Burgers tegen Plasterk.

1,8 miljoen telefoontjes

Door de druk van deze procedure moest minister Plasterk van Binnenlandse Zaken, verantwoordelijk voor de AIVD, begin dit jaar toegeven dat Nederlandse inlichtingendiensten de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes hadden verzameld. Tot dan toe zei de minister dat de Amerikanen die gegevens hadden verzameld. De Tweede Kamer rekende Plasterk die misser zwaar aan.

De bodemprocedure tegen de staat dient vandaag inhoudelijk bij de rechtbank in Den Haag. De coalitie heeft zich ook aangesloten bij een vergelijkbare procedure in Groot-Brittannië. De Britse zaak wordt ook voorgelegd aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. Mogelijk komt dat begin volgend jaar al met een oordeel.

Britse route

Die uitspraak van het Europees Hof kan ook van invloed zijn op de zaak die vandaag in Den Haag begint. De coalitie Burgers tegen Plasterk verwacht dat de 'Brits-Europese' route sneller resultaat kan hebben dan de Nederlandse procedure. Die zou jaren in beslag kunnen nemen.

STER reclame