NOS NieuwsAangepast

Slimmerik heeft vaker simpele baan

Door het ruime aanbod van werkzoekenden worden lageropgeleiden op de arbeidsmarkt steeds vaker verdrongen door hogeropgeleiden. Dat zegt uitkeringsinstantie UWV.

Van de 111.000 vacatures voor ongeschoold personeel (zonder middelbareschooldiploma) werden er vorig jaar maar 20.000 daadwerkelijk door ongeschoolden vervuld. Het overgrote deel, 91.000, werd vervuld door hogeropgeleiden.

Vooral in de horeca, de detailhandel en de agrarische sector worden lageropgeleiden verdrongen door beter geschoolde werkzoekenden.

Meer zzp'ers

Een andere ontwikkeling is dat meer bedrijven zelfstandigen zonder personeel inzetten. In 2011 deed 16 procent van de bedrijven dat, in 2013 was dat 31 procent. Daarmee zijn zzp'ers voor het eerst gewilder dan uitzendkrachten. Vooral grote bedrijven huren zzp'ers in.

In vrijwel alle sectoren is de hoofdreden voor het gebruik maken van zzp'ers de flexibele personeelsvoorziening. Bij de overheid worden ze vooral gevraagd vanwege hun kennis en ervaring; in de agrarische sector om pieken in de productie op te vangen.

55-plussers

De arbeidsmarktpositie van 55-plussers is onverminderd ongunstig, zegt het UWV. Slechts 3 procent van de werklozen die worden aangenomen, is 55 jaar of ouder. De bereidheid om oudere werknemers in dienst te nemen is vooral laag in de horeca en de detailhandel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl