NOS NieuwsAangepast

NASA: ijskap Antarctica verdwijnt

The Guardian meldt dat de ijskap in het westen van Antarctica al aan het verdwijnen is door de klimaatverandering. Het verdwijnen van dit deel van de ijskap zal leiden tot een extra stijging van de zeespiegel van maximaal vier meter.

Volgens het Britse dagblad zijn twee groepen wetenschappers onafhankelijk van elkaar tot die conclusie gekomen. Het afbreken van het westelijke deel van de ijskap op de Zuidpool gaat volgens The Guardian veel sneller dan verwacht.

Kan eeuwen duren

Een stijging van de zeespiegel met vier meter betekent het einde voor veel laaggelegen kustgebieden in de wereld. Volgens de wetenschappers gaat het wel heel langzaam: het kan eeuwen duren voor het zover is, misschien zelfs wel duizend jaar.

De twee genoemde onderzoeken zijn van NASA en de universiteit van Washington. Bij de NASA werd vooral gekeken naar het smelten van de ijskap in de afgelopen twintig jaar. De onderzoekers uit Washington gebruikten computermodellen om de toekomst van het westelijk deel van Antarctica te voorspellen.

Beide groepen komen tot de conclusie dat het dunner worden en smelten van de ijskap al is begonnen. Zelfs drastische maatregelen tegen de uitstoot van broeikasgassen kunnen dat niet meer tegenhouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl