Een groep Nobelprijswinnaars heeft in een brief opgeroepen tot een verbod op robots die zelf de beslissing kunnen nemen om mensen te doden.

Deze week debatteren de Verenigde Naties in Genève over 'killer robots'. Die robots kiezen zelfstandig hun doelwitten en schakelen die zonder menselijke tussenkomst uit.

De autonome militaire robots bestaan nog niet, maar verschillende landen zouden aan de technologie werken. De ondertekenaars willen dat dat verboden wordt, omdat de inzet van robots oorlog voeren en mensen doden makkelijker maakt.

Volgens de Nobelprijswinnaars wordt de drempel om oorlog te gaan voeren verlaagd door het doden aan machines over te laten. Bovendien doden machines makkelijker, omdat ze niet gehinderd worden door gevoelens als medeleven.

Nobelprijs voor de Vrede

De brief is ondertekend door twintig winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede. Onder hen zijn Lech Walesa (winnaar in 1983), Desmond Tutu (1984) en Muhammad Yunus (2006), maar ook organisaties als Amnesty International (1977) en het Internationaal Bureau voor de Vrede (1910).

STER reclame