Ronald Koeman is trots en hoopvol. Trots op de vele Feyenoorders in de voorselectie van het Nederlands elftal en hoopvol ten aanzien van de kansen van Oranje op het WK. Tenminste, als Oranje 'zijn' 5-3-2 systeem zal spelen in Brazilië, zo betoogde Koeman in Studio Voetbal. "Het is niet prettig om daartegen te spelen."

Het 5-3-2-systeem staat in Nederland inmiddels te boek als het Koeman-systeem, omdat Feyenoord dit seizoen onder zijn leiding met dat concept uiterst succesvol bleek. "Het zat al veel langer in mijn hoofd. Achteraf had ik er misschien eerder mee moeten beginnen", zei Koeman zondag aan tafel bij Jack van Gelder.

Finesses van het concept

Op verzoek van Van Gelder zette Koeman in de studio met behulp van een groot magneetbord de finesses van het bewuste concept uiteen. Ook de andere gasten, Ronald Waterreus, Ronald de Boer en Jan Mulder, keken aandachtig toe.

Koeman: "Drie centrale verdedigers, je backs staan hoog, er staan twee middenvelders die voor de verdediging spelen, het liefst een controleur en één iets dieper vooruit, daarvoor een echte nummer tien, en voorin twee aanvallers."

Het systeem biedt veel voordelen, meent Koeman. "Je backs kunnen echt naar voren, ze kunnen echt diep spelen. En er zijn altijd twee mensen voor de goal. Verder kun je spelen met een echte nummer tien en heb je altijd drie verdedigers over. Dat kan in Brazilië ook heel belangrijk zijn."

In het ideale scenario zou Arjen Robben dan naast Robin van Persie in de spits spelen met Daryl Janmaat in de rol die Philipp Lahm bij Bayern München vervult.

Op de andere vleugel zou Urby Emanuelson kunnen spelen. Althans, als het aan De Boer ligt. "Die kan daar zeker met vijf verdedigers prima spelen."

Perfect voor Wesley Sneijder

Een speler die volgens Koeman ook goed uit de verf zou kunnen komen binnen het 5-3-2-concept, is Wesley Sneijder. "Op deze manier zou je hem perfect kunnen inpassen", zei Koeman. "Kies je voor een 4-3-3-concept, dan wordt het voor Sneijder een stuk lastiger."

Koeman zei tijdens de uitzending ook trots te zijn op de voorselectie van de vele Feyenoorders. Toch plaatste hij daarbij een kanttekening: zelf zou Koeman ook Joris Mathijsen hebben opgeroepen voor Oranje, vanwege diens schat aan ervaring op internationaal niveau. "Een selectie moet in balans zijn, qua leeftijd en qua ervaring. Mathijsen had daarin een belangrijke factor kunnen zijn."

Gemiddelde leeftijd

De gemiddelde leeftijd van de selectie noemde ook De Boer een probleem. "22 en een beetje bij deze voorselectie van twintig spelers. De spelers uit het buitenland komen er nog bij, maar met zo'n gemiddelde leeftijd kun je geen wereldkampioen worden."

Even later zei De Boer: "Wil je wereldkampioen worden, dan moet je een gemiddelde leeftijd van 28 hebben. Straks, als ook de andere in het buitenland spelende jongens erbij komen, is het bij ons misschien 24. Dat is te laag."

Ook Ronald Waterreus meende dat Mathijsen een plaats in de selectie had verdiend. "In zo'n jonge selectie was het inderdaad een slimme toevoeging geweest."

STER reclame