In Nijmegen is vandaag een einde gekomen aan een periode van twintig jaar eredivisievoetbal. NEC werd er in het eigen Goffertstadion afgeschminkt door Sparta, met als gevolg dat de Nijmeegse club afdaalt naar de Jupiler League.

NEC degradeerde voor het laatst in 1991. Na drie seizoenen Toto Divisie keerde de Nijmegen Eendracht Combinatie in 1994 terug op het hoogste niveau. Sindsdien degradeerden de Nijmegenaren niet meer. Tot vandaag. Tweemaal, in 1996 en 1997, werd via de nacompetitie het vege lijf gered, maar de derde keer bleek geen scheepsrecht.

Vreugdevolle momenten

De club van bijna 114 jaar oud, opgericht op 15 november 1900, kon ook vreugdevolle momenten noteren in de afgelopen twee decennia. Tweemaal plaatste NEC zich via de vijfde plaats voor Europees voetbal, in 2003 onder leiding van Johan Neeskens en in 2008 met Mario Been als coach.

In 2000 werd voor de vierde keer in de clubgeschiedenis de bekerfinale gehaald. Daarin bleek Roda JC uiteindelijk te sterk.

NEC begon slecht aan het afgelopen seizoen in de eredivisie, met nul punten uit drie wedstrijden en een doelsaldo van 2-14. Voor de clubleiding was dat reden om trainer Alex Pastoor te ontslaan, een record in de eredivisie. Anton Janssen kwam over van FC Oss om Pastoor op te volgen.

Onder leiding van Janssen maakten nederlagen plaats voor gelijke spelen, maar de volgende stap, een overwinning, bleef lang uit. Eind oktober kwam de opluchting, met een 2-1 zege op sc Heerenveen.

Geen structureel herstel

Na de winterstop kende NEC weliswaar een goede reeks, maar het herstel was niet structureel. De ploeg liet in de daaropvolgende wedstrijden weer kostbare punten liggen, onder meer tegen directe concurrenten. En omdat die rivalen onderaan de ranglijst ineens punten gingen pakken, kwam NEC steeds meer in het gedrang.

Pas op de slotdag van de reguliere competitie wist NEC rechtstreekse degradatie te vermijden, door een gelijkspel bij Ajax (2-2). Alireza Jahanbakhsh was met twee treffers de redder in nood. Die eretitel was slechts tijdelijk voor de man uit Iran, zo bleek zondag, want NEC daalt nu alsnog af naar de laagste verdieping van het betaalde voetbal.

STER reclame