NOS Nieuws Politiek Aangepast

PvdA opent met site aanval op PVV

De PvdA heeft met een website de aanval geopend op Geert Wilders. Op de site devriendenvanwilders.eu heeft de partij uitspraken verzameld van wat zij "de vriendenclub" van de PVV-leider noemt: rechts-populistische politici uit verschillende Europese landen.

Op de site staan onder meer uitspraken van oud-Front Nationalleider Jean-Marie Le Pen die de Holocaust een detail in de geschiedenis noemde, van Filip Dewinter van het Vlaams Belang over Marokkanen en van verschillende leden van de Deense Volkspartij over moslims.

Zorgen

De site is gelanceerd om "te laten zien waar Geert Wilders mee bezig is", zegt partijvoorzitter Spekman. "We maken ons zorgen over deze Europese ontwikkeling waardoor bevolkingsgroepen tegen elkaar worden opgezet."

Op de Facebookpagina van de PvdA komen vooral negatieve reacties binnen. "We moeten campagne voeren voor ons eigen gezicht, niet een anti-Wilders campagne", schrijft iemand.

Het zou Spekman weinig uitmaken als hij de PVV door de site juist meer stemmen bezorgt, zei hij in het Radio 1 Journaal. "Je hebt honderden strategische afwegingen om iets te doen. Dat interesseert me helemaal niets. Ik wil gewoon niet zwijgen als er een ontwikkeling gaande is."

Laconiek

Geert Wilders reageert laconiek. "Ach een heuse website van de PvdA", twittert hij. "Volgens de peilingen houden ze zelf geen vrienden meer over: bijna 0 zetels."

De PVV-leider kreeg de afgelopen tijd van verschillende kanten kritiek op zijn samenwerkingspartners in Europa. Premier Rutte noemde de samenwerking met het Front National en de FPÖ vrijdag onverstandig.

Wilders zelf ziet geen belemmeringen voor de samenwerking. De leiders van deze partijen deugen, zei hij in Nieuwsuur.

STER reclame