NOS NieuwsAangepast

Helft burgemeesters steunt oproep

Meer dan de helft van de Nederlandse burgemeesters steunt de oproep voor een ruimere interpretatie van het kinderpardon. Vrijdagavond hadden 205 burgemeesters een petitie daarover getekend. Nederland telt 403 gemeenten.

De oproep is afkomstig van de burgemeester van Bunnik, Hans Martijn Ostendorp (CDA). Hij wil dat minderjarige asielzoekers die wel bij de gemeente maar niet bij het Rijk bekend waren, ook in aanmerking komen voor het kinderpardon.

Van der Laan

Afgelopen avond sprak ook burgemeester Van der Laan van Amsterdam zijn steun uit voor de petitie. Tegen AT5 zei hij dat hij expres even gewacht heeft, om geen koploper te zijn.

"Je bent burgemeester van Amsterdam en je bent niet burgemeester van Nederland. Je moet je prioriteiten stellen. Amsterdam loopt soms voorop, dat heeft u gezien bij bijvoorbeeld de wietpas of de Vluchthaven, maar je hoeft echt niet altijd voorop te lopen."

Niet aangepast

Eerder ondertekenden de burgemeesters van Rotterdam en Utrecht al de petitie. Van de vier grote steden ontbreekt alleen Den Haag. Volgens een woordvoerder steunt burgemeester Van Aartsen de oproep wel, maar zal hij niet zijn handtekening zetten. "Het gaat om het signaal en niet om de vorm", aldus de woordvoerder.

Gisteren besprak het kabinet het kinderpardon in de ministerraad. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie zei na afloop dat de regels niet worden aangepast. Hij wil wel achteraf kijken of hij iets kan doen aan schrijnende gevallen.

Onder de ondertekenaars van de petitie zijn 41 VVD-burgemeesters, partijgenoten van Teeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl