NOS NieuwsAangepast

Deal Nederlandse drugsbaron in VS

De Nederlandse drugshandelaar Maikel S. uit Woerden heeft een deal gesloten met de Amerikaanse justitie. In ruil voor een bekentenis en medewerking met het onderzoek, krijgt hij 15 jaar cel, waarvan hij een groot deel mag uitzitten in Nederland.

De 23-jarige S. was een drugsbaron op internet. Op de ondergrondse website Silk Road zou hij meer dan een half miljoen xtc-pillen, ruim honderd kilo mdma, cocaïne, wiet en lsd hebben verkocht, vooral aan Amerikaanse klanten. De drugs verstuurde hij per post; klanten betaalden met bitcoins.

Miami

S. zou zo miljoenen euro's in bitcoins hebben verdiend. Hij liep tegen de lamp toen de douane in Chicago een pakketje onderschepte dat vanuit was Nederland verstuurd. Daarin zat een lege dvd-hoes met xtc. Vervolgens begon de politie veel meer van dat soort pakketjes te onderscheppen.

Negen maanden geleden werd S. opgepakt in Miami. Hij was daar naar eigen zeggen voor een vakantie, maar de Amerikaanse politie vermoedt dat hij een handlanger wilde ontmoeten. Hij werd daarom op het vliegveld gearresteerd.

Kroongetuige?

S. zou wel eens kroongetuige kunnen worden in de zaak van Ross Ulbricht, ook wel bekend als 'Dread Pirate Roberts'. Ulbricht was de grote man achter Silk Road. Hij zit sinds oktober vast en is aangeklaagd voor drugshandel en het opdracht geven voor een aantal moorden.

Volgens de Amerikaanse justitie zijn nog twee Nederlanders betrokken bij de drugshandel op de website. S. gaf hen mdma-poeder, dat zij verwerkten in honderdduizenden xtc-pillen in verschillende kleuren. Op de meeste stond het unieke logo van S.: een vraagteken.

Silk Road is inmiddels gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl