Militairen mogen bij de herdenking op het Russische ereveld in Leusden geen Sint-Jorislintje aannemen, heeft Defensie besloten. Het lintje is niet alleen een symbool voor de Russische overwinning in de Tweede Wereldoorlog, maar ook voor de pro-Russische separatisten in Oekraïne.

Rusland viert vandaag de overwinning van de Sovjet-Unie op Duitsland in 1945. In Leusden worden jaarlijks de gesneuvelde Russen herdacht en voorafgaand aan de ceremonie worden de oranje-zwarte lintjes uitgedeeld.

Interne e-mail

EenVandaag heeft een interne e-mail in handen van officier Geert Lalleman. "Het is militairen niet toegestaan een lint van St. Joris aan te nemen van de Russen", schrijft hij."Het is recent mede symbool geworden voor de inlijving van de Krim en 'opstand' van de pro-Russen in Oekraïne."

Volgens Lalleman moeten ook niet-militairen voorzichtig zijn met het lintje. "Burgers kunnen het weliswaar aannemen, maar worden met klem geadviseerd dit lint niet te dragen."

Ook het bestuur van de Stichting Russisch Ereveld, die de herdenking in organiseert, noemt het dragen van de lintjes beladen. 'Wij hebben als vereniging besloten om de lintjes wel aan te nemen, maar niet zichtbaar te dragen", zegt de secretaris van de stichting tegen EenVandaag.

STER reclame