President Poetin heeft op de Krim een vlootschouw en een luchtshow bijgewoond. Hij deed dat op de Dag van de Overwinning, de belangrijkste Russische feestdag.

Poetin voer op een boot door de haven van Sebastopol om de vlootschouw af te nemen. Later hield hij op de wal een toespraak. Ook schudde hij tientallen vaak geëmotioneerde veteranen de hand. Een van hen overhandigde de president een bos bloemen.

Eerste bezoek

Het is de eerste keer dat Poetin de Krim bezoekt sinds de Russische annexatie van het schiereiland, eind maart. Daarvoor hoorde de Krim bij Oekraïne. Sebastopol is wel al honderden jaren de thuishaven van de Russische Zwarte Zeevloot.

De Oekraïense interim-regering noemt Poetins reis naar de Krim een opzettelijke provocatie. Ook het Westen heeft met enige scepsis gereageerd. NAVO-topman Rasmussen spreekt van een ongepast bezoek en bondskanselier Merkel vindt het jammer "dat in zo'n spanningsveld een parade wordt gehouden".

Rode Plein

Het militaire vertoon in Sebastopol hoorde bij de Dag van de Overwinning. In heel Rusland wordt stilgestaan bij de overwinning op nazi-Duitsland, dat zich in de nacht van 8 op 9 mei 1945 overgaf aan het Rode Leger. Aan de schouw in Sebastopol deden zo'n 1200 militairen mee.

De Russen haalden op de Krim heel wat minder uit de kast dan in Moskou, waar Poetin vanochtend al een parade bijwoonde. Op het Rode Plein marcheerden 11.000 soldaten en werden 150 voertuigen ingezet. Op een van die voertuigen wapperde de vlag van de Krim.

Poetin zei in een toespraak dat Europa "gevrijwaard is van slavernij dankzij de ijzeren wil van de Sovjetbevolking". Hij bedankte het leger en de veteranen en besloot zijn speech met de woorden: "ik begroet het winnaarsvolk, hoera!".

STER reclame