NOS NieuwsAangepast

Saoedische blogger krijgt 10 jaar cel en 1000 zweepslagen

De veroordeelde blogger Raef Badawi

Een heftige straf voor de Saoedi-Arabische blogger Raef Badawi: niet alleen moet hij voor 10 jaar de cel in, hij krijgt ook nog eens 1000 zweepslagen en een boete van ongeveer 190.000 euro.

Flinke strafverhoging

De 35-jarige Badawi zit sinds 2012 vast vanwege zijn website, "The Liberal Saudi Network". Op die website zou hij belangrijke religieuze figuren en de Islam hebben beledigd. Een aanklager wilde hem in 2012 veroordelen voor afvalligheid - daar staat in Saoedi-Arabië de doodstraf op. Maar de rechter gaf hem uiteindelijk een straf van 7 jaar cel en 600 zweepslagen.

Die straf is nu flink verhoogd. Hoe dat komt, is niet helemaal duidelijk. Verschillende bronnen zeggen dat het gerechtshof een nieuwe rechtszaak eiste. Een lokale krant meldt volgens de BBC echter dat Badawi zelf in hoger beroep ging om van zijn originele straf af te komen. In plaats daarvan zit hij nu dus met nog meer jaren cel en zweepslagen en daarbovenop een flinke boete.

Gevaarlijk spel

Volgens mede-activiste Hala al-Dosari was Badawi gevaarlijk bezig. "Activisten moeten zorgvuldig beslissen welk gevecht ze aangaan. Badawi voerde campagne tegen religie en dat maakte hem een makkelijk doelwit voor de overheid van Saoedi-Arabië", zei al-Dosari tegen Aljazeera.

Amnesty International is woedend over de uitspraak: "Raef Badawi is het meest recente slachtoffer van de meedogenloze strijd om vredige activisten het zwijgen op te leggen in Saudi-Arabië." Volgens Amnesty en andere mensenrechtenorganisaties treedt het land sinds 2013 steeds harder op tegen activisten om hen te intimideren en zo af te schrikken.

Door: Alwin

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl