De Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdogan is vrijgelaten. Erdogan zat sinds 2006 vast in Turkije en werd vorig jaar tot levenslang veroordeeld, maar mag nu vanwege een wetswijziging de gevangenis uit.

De termijn dat verdachten in Turkije in voorarrest mogen zitten is verlaagd van tien naar vijf jaar. Erdogan heeft ruim zeven jaar op haar veroordeling gewacht. De zaak loopt nog steeds, omdat ze in beroep is gegaan. De uitkomst daarvan mag ze in vrijheid afwachten.

De journaliste werd eind vorig jaar veroordeeld voor het lidmaatschap van een communistische organisatie, die in Turkije wordt gezien als terroristisch. Haar publicaties ondermijnden volgens de rechter de rechtsorde.

Telefoontje

Erdogans zoon Aktas meldde de vrijlating van zijn moeder vanochtend op Facebook. Füsun belde hem vanuit de gevangenis met de mededeling dat ze enkele uren later mocht vertrekken. Ze zei ook dat ze in goede gezondheid verkeert.

Erdogan zegt tegen RTL Nieuws dat ze graag naar Nederland wil en als journalist wil blijven werken. "Ik heb een Nederlands paspoort, maar misschien mag ik het land niet uit", zegt ze. Erdogan verblijft voorlopig bij familie in Istanbul.

STER reclame