Een hogere concentratie CO2 in de lucht vermindert de voedingswaarde van gewassen. Wetenschappers hebben ontdekt dat de waarden die rond 2050 worden verwacht, gewassen tot 10 procent minder voedzaam maken.

De onderzoekers verbouwden 41 soorten gewassen, zoals rijst, tarwe en sojabonen. Als die aan meer CO2 worden blootgesteld, bevatten die minder ijzer, zink en proteïnen, schrijven ze in Nature.

Kwetsbaarder

Bij het experiment werden de gewassen verbouwd op een open veld. Door de luchtstroom te beïnvloeden met blazers werd de CO2 op die velden hoger gehouden dan in de omringende landerijen.

Volgens de onderzoekers betekent de vermindering dat mensen kwetsbaarder zullen worden. Zo leidt de inname van minder zink tot een slechter immuunsysteem en wordt ijzertekort in verband gebracht met bloedarmoede en moedersterfte.

Obesitas

Simpelweg meer eten van de gewassen is volgens de onderzoekers geen oplossing. In derdewereldlanden zijn vaak al voedseltekorten en waar wel genoeg voedsel is, krijgen mensen te veel calorieën binnen. Daar liggen obesitasklachten op de loer.

Wel is er volgens de wetenschappers hoop: sommige soorten rijst zijn minder vatbaar voor de veranderingen dan anderen. Ze raadden daarom aan die soorten verder te ontwikkelen.

STER reclame